MTM realizovao 308 predstava u 2020. godini

Uprkos teškoj godini, Mostarski teatar mladih (eMTeeM) je u 2020. godini realizovao 308 predstava, radionica i drugih programa, izveo je pet premijernih predstava, te je u Mostar donio 12 nagrada s osam festivala, istakao je u ponedeljak u Mostaru na godišnjoj konferenciji za novinare direktor eMTeeM-a Sead Đulić.

Istakao je i to kako je na online platformama njihove predstave i druge programe vidjelo 75.000 gledalaca.

Po Đulićevim riječima, s obzirom da je godina bila vrlo komplikovana, teška i skoro nemoguća za rad, i on sam bio je iznenađen kada su zbrojeni rezultati, koji su pokazali da je eMTeeM u 2020. odigrao više predstava nego godinu prije.

Tradicionalno, krajem godine se dodjeljuje i nagrada “Toni Pehar” za najbolja glumačka ostvarenja u eMTeeM-ovim predstavama.

“Umjetnički savjet eMTeeM-a diono je odluku da se godišnja nagrada “Toni Pehar” za najbolja glumačka ostvarenja u našim predstavama u 2020. godini dodijeli Sari Kljajić za ulogu Nere u predstavi “Pit”. Takođe, odlučeno je da se dodijele dvije pohvale, i to Sarah Sarić za ulogu Une u predstavi “Crni Kos” i Miranu Bečeviću za ulogu Kurve u predstavi “Hiljadarka”, kazao je Đulić.

Glumcima će nagrade biti uručene prije predstave “Fatima, nevjesta od boli”, 30. decembra, u 19,30 sati.

Govoreći o planovima za sljedeću godinu. Đulić je najavio četiri premijere, a riječ je o Čehovljevom “Galebu”, “Život je san” Pedra Calderona de la Barce, “Rijeka Čudovodnica” Ljubice Ostojić te “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova.

Na repertoaru će se naći i autorski projekti “Volim muziku”, “Tajne moje porodice”, “O njihovom strahu”, te interaktivne predstave na aktuelne društvene teme.

(Fena)