Narodno pozorište Mostar: Sezona sa najviše nagrada u posljednjih 30 godina

Narodno pozorište u Mostaru 2020. godinu završava u pozitivnom tonu. Ovu godinu, koja će se zasigurno pamtiti po pandemiji, a koja je po mnogo čemu utjecala na rad i aktivnosti institucija kulture u BiH, Narodno pozorište u Mostaru će pamtiti po gostovanjima, uspjesima i brojnim nagradama na festivalima, premijeri predstave „Huzur“ Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, te uspješno realizovanom 17. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“, koji je održan u skladu sa svim mjerama Kriznog štaba FBiH koje su bile na snazi.

Na ovogodišnjem festivalu „Mostarska liska“ odigrano je sedam predstava komediografskog žanra, šest u takmičarskom dijelu i jedna u čast nagrađenih, dodijeljene su nagrade najboljima, a Stručni žiri, Žiri medija i publike činile su eminentne ličnosti iz svijeta kulture, medija i društvenog života.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Grand Prix festivala „Mostarska liska“ osvojila je predstava „Identitluk“ autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, prema motivima djela Amina Maaloufa, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Osim ove, nagradu za najbolju glumicu festivala osvojila je Ajla Hamzić, a nagradu za najboljeg glumca/icu večeri osvojio je Dražen Pavlović.

Predstava „Identitluk“ ostvarila je značajne uspjehe i na drugim festivalima. Na 39. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu nagrađena je sa dvije nagrade, nagrada za najbolju predstavu festivala prema žiriju publike i  nagrada Stručnog žirija koji je radio u sastavu Maja Lasić, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović za najbolje glumačko ostvarenje cijelom glumačkom ansamblu. Na 37. Susretima pozorišta BiH u Brčkom, „Identitluk“ je nagrađen sa čak osam nagrada: Stručni žiri koji je radio u sastavu pozorišni kritičar Nedžad Ibrahimović, glumac Slaven Knezović i režiser Goran Damjanac dodijelio je jednoglasno Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu Jeleni Kordić – Kuret. U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je dodijelio: nagradu za najbolju mladu glumicu Ajli Hamzić, nagradu za najboljeg mladog glumca Draženu Pavloviću, nagradu za muziku Huseinu Oručeviću, nagradu za najbolju žensku ulogu Ameli Kreso, te nagradu za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ predstavi “Identitluk”. Osim šest nagrada koje je dodijelio Stručni žiri festivala, Žiri publike dodijelio je nagradu za najboljeg glumca festivala Ivanu Skoki, te nagradu za najbolju glumicu festivala Ajli Hamzić. Na Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet 12“ u Banjaluci žiri u sastavu Nataša Ivančević, Božana Bijelić i Predrag Biblija dodijelio je nagradu Draženu Pavloviću za najboljeg glumca Festivala, a Ameli Kreso za najbolju glumicu večeri.

Takođe, zapažen nastup „Identitluk“ je ostvario i na festivalu drame „30. Marulićevi dani“ u Splitu. Upriličene su i dvije mini turneje u bh gradovima sa ovom predstavom, te su nastupili u Ljubuškom, Trebinju, Živinicama, Zvorniku, Bijeljini, Cazinu, Bihaću i Prijedoru.

Upriličrna je i premijera predstave „Huzur“ Martine Mlinarević, u režiji slovenske rediteljice Alme Lapajne za koju je vladao veliki interes publike. Glumačku postavu čine: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Od gostovanja, izdvajaju se nastupi sa ovom predstavom na Festivalu glumca BiH u Konjicu i u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Takođe, Narodno pozorište u Mostaru i ove godine je bilo suorganizator međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“, koja je okupila veliki broj umjetnika u gotovo dva mjeseca trajanja manifestacije.

Sve ovo ukazuje na to da se, uprkos šteti od preko 100.000 KM izazvane pandemijom virusa Covid-19 i bez dodatne podrške temeljem „korona zakona“, ova godina pokazala vrlo uspješnom. Nažalost, zbog pandemije, otkazani su brojni planovi i gostovanja kako na sceni NPM-a, tako i gostovanja ansambla NPM-a na drugim scenama, te nije upriličena predviđena promocija monografije povodom 70 godina Narodnog pozorišta u Mostaru.

U nastavku sezone, tačnije, prvom dijelu nove 2021. godine, publiku, osim redovnog repertoara, očekuje i premijera nove predstave „Novo normalno show“ prema motivima djela Injiga Ramireza de Ara, u režiji Ivana Leme, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

(NovaSloboda.ba)