Oblačno s kišom i olujnim udarima vjetra

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni pada slab snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Gradačac, Sanski Most, Tuzla, Zenica 0, Drvar, Ivan-sedlo 1, Bugojno, Sarajevo-Bjelave 4, Bihać, Grude 5, Mostar 7, Neum 10 stepeni,

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prije podne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar jak sa olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera.

Dnevna tempartura vazduha od 5 do 10, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne.

Pogoršanje praćeno obilnijim padavinama, uz jake udare juga, postepeno će se sa zapada proširiti na cijelu zemlju.

Hronični bolesnici trebali bi redukovati aktivnosti. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova, nervoze, dekoncentracije.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu

Na većini putnih pravaca u BIH jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na ugaženi ili raskvašeni snijeg na kolovozu. Izdvajamo putne pravce: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar, Ključ-Bosanski Petrovac, Jablanica-Posušje, Kupres-Šuica, Glamoč-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Snijeg i jutros pada u višim planinskim predjelima i zadržava se na kolovozu.

Magla smanjuje vidljivost dolinom rijeka Bosne i Spreče.

Jak vjetar otežava saobraćanje u Hercegovini i ponegdje u zapadnoj Bosni, a meteorolozi su za danas najavili izrazito jak vjetar i u ostalim krajevima naše zemlje.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)