Rezultat Lane Pudar na 100 metara delfin svega 18 stotinki slabiji od B olimpijske norme za Olimpijske igre u Tokiju

U subotu je održano Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju. Plivački savez Bosne i Hercegovine je iz epidemioloških razloga prvenstvo organizovao na dva bazena istovremeno, u Banja Luci i u Sarajevu, a konačni rezultati su objedinjeni na kraju prvenstva. Nastupilo je 20 plivačkih klubova (Sarajevo-14, Banja Luka-6) sa 305 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u velikom (50 metara) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem vremena.

Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostarac na ovom prvenstvu predstavljalo je 15 plivača, i to: Ajla Kulak, Lamija Peco, Teodora Stanković, Elena Zovko, Lana Pudar, Lovro Bagarić, Tarik Marić, Tarik Numić, Miralem Marić, Danis Harmandić, Tin Šauperl, Eman Numić, Kerim Sadiković, Bakir Hadžimahović i Dino Dužević. Treneri u pratnji bili su Alena Ćemalović i Deni Mandić.

Za većinu mostarskih plivača ovo je bio nastup na 50 metarskom bazenu u 2020. godini. Ali, to ih nije spriječilo da opet pokažu, da pripadaju u sami vrh bh plivanja.

Mostarski plivači su u Mostar donijeli 25 medalja, od čega; 13 titula državnih prvaka, 4 srebrne, 8 bronzanih medalja, a također je oboreno i 5 državnih rekorda.

Titulama državnih prvaka okitili su se:

Lana Pudar u disciplinama 50 i 100m delfin u kategoriji mlađih juniorki i apsolutnoj konkurenciji. Fenomenalna Lana Pudar je, takođe, postavila novi državni rekord u disciplini 50 metara delfin u vremenu 27.20, u kategoriji djevojčica do 14 i 16 godina, kao i u apsolutnoj kategoriji. Državni rekord za djevojčice do 14 i do 16 godina postigla je i u disciplini 100m delfin u vremenu 59.84, što je svega 18 stotinki slabije od B norme za olimpijske igre u Tokiju.

Kerim Sadiković je postao državni prvak u disciplini 100m prsno u svojoj i apsolutnoj kategoriji, kao i u disciplini 50m prsno.

Elena Zovko postala je državna prvakinja u disciplinama 50 i 100m slobodno.

Tin Šauperl državni je prvak u disciplinama 50 i 100m leđno.

Teodora Stanković državna je prvakinja u disciplini 50m leđno

Danis Harmandić državni je prvak u disciplini 100m prsno.

Srebrne medalje osvojili su: Kerim Sadiković 50m prsno apsolutna kategorija, Tarik Numić 50m kraul, Danis Harmandić 50m prsno i Teodora Stanković 50m kraul.

Bronzane medalje osvojili su: Teodora Stanković 50m leđno apsolutna kategorija, Danis Harmandić 100m prsno apsolutna kategorija, Bakir Hadžimahović 50m kraul, Tarik Marić 50 i 100m prsno, Miralem Marić 50 i 100m prsno i Tarik Numić 50m delfin.

Iz mostarskog kluba navode da bi bilans medalja sigurno bio još puno veći da su mogli računati na veći broj plivača, koji su bili opravdano odsutni. U svakom slučaju, ovo jedan lijep pečat na ovu vrlo tešku i čudnu godinu, što je svakako jedan veliki poticaj da u narednom periodu još bolje se pripreme nove izazove koji ih čekaju.

Ostali plivači i plivačice iz ovog mostarskog kluba koji nisu osvojili medalje, značajno su popravili svoja najbolja vremena i ostvarili vidan rezultatski napredak, sa čime su u klubu izuzetno zadovoljni.

Iz „Orke“ posebno naglašavanju, obzirom da je ovo prvenstvo održano u olimpijskom (50 metarskom) bazenu, u kome mostarski plivači nemaju priliku trenirati, da su posebno ponosni sa postignutim rezultatima svojih plivača.

(NovaSloboda.ba)