HNS zatražio ostavke članova CIK-a BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da Centralna izborna komisija BiH “sistematski ugrožava izborni proces u Gradu Mostaru”, te traži neopozive ostavke članova CIK-a BiH “zbog direktnog nelegalnog uticaja na izborne procese u Gradu Mostaru”.

“HNS upozorava na stalno rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i direktnim, rukovodstvom Centralne izborne komisije BiH idu upravo u tome smjeru. Aktuwlni sastav i djelovanje CIK-a BiH proizvod je ‘duboke države’ i parasistema koji ima jedinstven cilj – rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kroz uticanje na izborne procese u staljinističkom izdanju”, saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje, ali je izborni proces “ugrožen učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnom kontaminacijom cjelokupnog procesa”.

“Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitovanja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti, te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinioce na krivičnu odgovornost”, navode iz HNS-a i dodaju kako će danas službeno uputiti krivičenu prijavu i prema Tužilaštvu BiH.

HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz nezavisne institucije BiH može hitno riješiti probleme koje je izazvalo “nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH”.

“Ignorisanje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih, otvorilo je put daljim nelegalnostima pod okriljem CIK-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod uticajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalisala”, smatraju u HNS-u.

U saopštenju za javnost HNS navodi dalje kako su uprkos postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave, te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

“Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi CIK-a BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabilizuju politički prostor. Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje osnovnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zagarantovanih konstitutivnih prava”, dodaje se u saopštenju.

HNS podsjeća međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, i na druge odluke SCIK-a BiH “koje su kompromitovale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese”, te napominje kako je po istom već formiran predmet u Tužilaštvu HNK-a.

“Organizovano omogućavanje uticaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom – Jug, Jugozapad i Zapad – kao i omogućavanje kompromitovanja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju”, navode iz HNS-a.

Svojim postupanjem, članovi CIK-a, tvrdi HNS, uzrokuju nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru, te rade institucionalnu sramotu od CIK-a BiH.

“Hrvatski narodni sabor zahtijeva hitne i neopozive ostavke članova CIK-a BiH zbog direktnog nelegalnog uticaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve dalje aktivnosti. Takođe, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH, kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima”, stoji usaopštenju Ureda za informisanje HNS-a.

(Fena)