Migranti iz USK-a stižu u Bradinu: Vlada HNK-a traži ozbiljnost i odgovornost najvažnijih državnih tijela u vezi s migramntima

Tokom trajanja današnje sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskg kantona zaprimila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi s transportom migranata s područja Unsko-sanskg kantona na područje opštine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine, u kome se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, sukladno važećim propisima, s nadležnim tijelima HNK-a i jedinica lokalne samouprave u HNK-u, koordiniraju sve aktivnosti koje se odnose na migrante. Budući da o premještaju migranata na područje HNK-a nisu upoznati ili na bilo koji način koordinirani predstavnici opštine Konjic i kantona, Vlada niti njena tijela ne mogu prihvatiti učešće u toj aktivnosti.

Vlada poziva najvažnija državna tijela na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije poduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti. Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno izjašnjavanje.

(NovaSloboda.ba)