MUP HNK: Ne možemo preuzeti pratnju autobusa s migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu bezbjednosti BiH, u kome je naveo kako MUP HNK-a nije u mogućnosti angažovati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima, koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u kasarnu u Bradini kod Konjica.

U svom pismu, ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNK u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNK-a iz januara ove godine, u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s mjerodavnim tijelima i organima jedinica lokalne samouprave u HNK-u.

“Upozoravamo na činjenicu da prema operativnim saznanjima raspolažemo informacijama da je ova najava izazvala ogromnu uznemirenost građana, te da se velika grupa mještana (za sada više od 150) samoorganizovala i da planira vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u njihovo mjesto. U razgovorima ističu da ne žele uvoz tuđih problema u njihovu sredinu, da bivša kasarna nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da je jako blizu glavne saobraćajnice M-17, njihovih kuća i škole, da nije ograđena nikakvom zaštitnom ogradom i da ne postoji minimum bezbjedonosnih uslova za boravak migranata”, navodi Bevanda dalje u svom pismu.

On je odluku da se migranti prebace u Bradinu nazvao ishitrenom, istakavši kako je područje HNK-a već u velikoj mjeri opterećeno bezbjedonosnim problemima koje izazivaju migranti, te da bi smještaj novih migranata na području HNK-a dodatno destabilizovalo bezbjedonosnu situaciju.

(Fena)