Naučnici uspjeli pretvoriti ugljen dioksid u avionsko gorivo

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu možda su pronašli način kako smanjiti zagađenje izazvano vazdušnim saobraćajem.

Oni su uspjeli pretvoriti ugljen dioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih gasova.

Tehnika se sastoji od zagrijavanja mješavine limunske kiseline, vodika i katalizatora sastavljenog od željeza, mangana i kalija, kako bi se CO2 pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih aviona, piše Engadget.

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja hidrogena i vode u gorivo.

Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uslovima i u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okolinu, navodi se.

Naravno, za komercijalnu upotrebu potrebno je još puno rada i usavršavanja tehnika i procesa. Trenutno, još uvijek nije pronađen način kako efikasno prikupiti ogromne količine ugljen dioksida.

Naučnici su u potrazi za industrijskim partnerima, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Kad bi u tome uspjeli, dobili bi još jednu alternativu, koja bi bila izuzetno popularna za avio prevoznike.

Vazdušni se tako polako prebacuje na čistije energetske izvore, a mnogi planiraju i kupovinu električnih aviona ili aviona koji koriste neke druge vrste goriva.

Prednost spomenute metode je ta što ne bi bilo potrebno mijenjati avione, pošto postojeći motori mogu koristiti gorivo zasnovano na CO2.

(Fena)