Potpisan ugovor o saradnji Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ i RK Velež

Dekan Nastavničkog fakulteta prof. dr. Ekrem Čolakhodžić, u ime odsjeka Sport i zdravlje, i Jasmin Korjenić, direktor Rukometnog kluba “Velež”, potpisali su Ugovor o nastavno-naučnoj, stručnoj i poslovnoj saradnji.

Ovaj Ugovor logičan je slijed ranijih razgovora između odsjeka Sport i zdravlje i predstavnika RK Velež, a koji je vezan za unaprjeđenje stručnog rada u klubu, na čemu će im odsjek Sport i zdravlje pružiti punu podršku i pomoć.

U cilju podizanja kvalitete rada, a posebno primjene savremenih naučnih dostignuća u sportu, predstavnici RK Velež obratili su se za pomoć odsjeku Sport i zdravlje, koji je kadrovski i tehnički u potpunosti opremljen i otvoren za podršku svim klubovima sa našeg podneblja.

Svi igrači RK „Velež“, od prvog tima pa do najmlađih kategorija, biće testirani u svaremenom dijagnostičkom centru, koji se nalazi u prostorijama Nastavničkog fakulteta, kako bi se utvrdili svi parametri koji su danas bitni za uspjeh u savremenom sportu, s posebnim naglaskom na rukomet. Poseban akcenat biće stavljen na praćenje razvoja najmlađih članova RK Velež, obzirom da je dugoročni cilj kluba razvoj jake omladinske škole.

Dogovoreno je da se u trenažni proces, uz sadašnje trenere RK Velež, uključe i apsolventi Odsjeka, koji će uz stručni nadzor svojih profesora, zajedno sa sadašnjim trenerima RK Velež učestvovati u realizaciji trenažnog procesa. Svi igrači će prema planu i programu rada periodično biti testirani kako bi se pratio njihov napredak, odnosno kako bi se otklanjali nedostaci u radu koji se ustanove nakon testiranja i evaluacije trenažnih metoda rada. Naravno, uz stalni monitoring razvoja tjelesnih karakteristika igrača, radiće se paralelno i na razvoju tehničko – taktičkih elemenata kod igrača.

Ovaj oblik i način saradnje, odnosno put koji su ljudi iz kluba izabrali, veliki je zalog za budućnost RK Velež i pokazatelj svim sportskim kolektivima na koji način bi trebali planirati stručni rad u svojim klubovima. RK Velež na ovaj način želi da primjenom savremenih tehnologija u sportu napravi značajan iskorak u radu sa svojim članovima i na taj način bude sredina koja će, pored takmičarke i sportske komponente, razvijati i njegovati stručni i pedagoški rad, na čemu će imati svesrdnu pomoć i podršku odsjeka Sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta, Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

(NovaSloboda.ba)