VSTV BiH primio k’ znanju Informaciju o Petom sastanku Pododbora za pravdu

Primanjem k’znanju Informacije u vezi sa pripremom i održavanjem Petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je putem video-konferencije  održan 17. i 18. decembra, danas je počela vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Kako su članovi Vijeća u vezi s tim informisani, Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog ograničenog ukupnog napretka u provođenju ključnih prioriteta iz Mišljenja, i zaključaka Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava (Priebeov izvještaj), kao i preporuka sa 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sbezbjednost, te podstakla na odlučnije korake.

Evropska komisija je naglasila i da je potrebno urgentno pristupiti reformama, kako bi se povratilo povjerenje građana u pravosudni sistem, odnosno dodatno jačati integritet pravosuđa.

U tom je kontekstu zatraženo prioritetno uspostavljanje sistema provjere prijavljene imovine sudija i tužlaca, u skladu sa preporukama Evropske komisije i mišljenjem Venecijanske komisije.

Kako je rečeno, Evropska komisija je izrazila spremnost da podrži realizaciju tog sistema, uključujući i njegovo pomno praćenje od eksperata EU.

Evropska komisija je, takođe, naglasila potrebu hitnog unapređenja rada pravosuđa kroz novo zakonodavstva o VSTV i sudovima BiH.

Istovremeno, pozdravila je usvajanje Revidirane nacionalne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, napominjući da je njena djelotvorna primjena prioritetna. Nakon predočavanja Informacije o Petom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, članovi