Za dionicu autoceste Poprikuša – Medakovo 340 miliona eura od EIB-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o kreditu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru Vc, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Bevanda  naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

“Svaki projekat koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru Vc je izuzetno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Evropi. Zato ovaj ugovor, osim finansijske vrijednosti, ima pozitivan efekat za naše  građane, koji će, zahvaljujući ovim sredstvima, imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše – Meda kovo”, istaknuo je minister Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici  dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora Vc, koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima ministra Bevande, ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora Vc procijenjena je na 391 milion eura, od čega je  340 miliona eura kredit EIB-a, a iz vlastitih sredstava i drugih izvora biće osigurano 51 milion eura.

„Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP Autoceste Federacije BiH.

Uslovii kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući greis period od šest godina“, istaknuo je ministar Bevanda.

On se zahvalio predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH, koji su sarađivali na ovom projektu tokom pregovora i ostalih procedura, kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uslovi za finansiranje izgradnje još jedne važne dionice autoceste na koridoru Vc.

Zbog primjene epidemioloških mjera uslijed pandemije virusa COVID -19, ovaj ugovor potpisan je korespodentno bez uobičajenih ceremonija.

V. B.

(NovaSloboda.ba)