Zvizdić: Probosanske snage imaće većinu u Mostaru, potrebno poštovati principe

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić smatra da će Koalicija za Mostar i BH Blok imati 18 vijećnika, što je dovoljno za izbor gradonačelnika Mostara, te ih poziva na poštovanje nekoliko principa.

“Konačne rezultate izbora u Mostaru znaćemo 20. januara 2021. godine. Nakon toga, slijedi faza njihove implementacije. Izvjesno je da će Koalicija za Mostar i BH Blok imati 18 vijećnika, što je dovoljno za izbor gradonačelnika Mostara, koji će biti sinonim jedinstvenog, prosperitetnog i evropskog grada”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Kako bi taj ključni cilj bio uspješno ostvaren, smatra bitnim da se u procesima koji slijede predstavnici probosanskih politika, koalicija i blokova pridržavaju nekoliko principa.

Prvo, da ostanu posvećeni proklamovanoj viziji Mostara kao jedinstvenog, multietničkog, antifašističkog, modernog, evropskog i prosperitetnog grada, zatim da Koalicija za Mostar i BH blok, na bazi promovisanih i vrlo sličnih izbornih programa, što prije pristupe definovanju zajedničkih programskih načela i javnih politika, kao i konkretnih planova, mjera i projekata koji će biti strateški i stručni okvir za izradu ‘Vizije razvoja Mostara ‘20 -‘24.’, kao potpuno integrisanog društvenog, ekonomskog, investicionog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i duhovnog regionalnog centra i prostora ugodnog življenja, jednakih šansi i unosnog poslovanja.

Takođe, poziva da se prestane s kontraproduktivnim i neutemeljenim licitiranjem s imenima kandidata za gradonačelnika, jer dogovoru o bilo kakvim kadrovskim rješenjima moraju prethoditi usaglašeni programski ciljevi i jedinstven nastup probosanskih politika, zatim da Koalicija za Mostar i BH Blok odnosno, sve probosanske političke opcije koje imaju vijećnike u GV Mostara, čvrsto ostanu na stanovištu da neće preduzimati aktivnosti ili donositi odluke kojima bi iznevjerile predizborna obećanja i očekivanja građana koji su im dali povjerenje i na kraju da će Koalicija za Mostar i BH Blok u implementaciji izbornih rezultata poštovati demokratsku praksu i politički bonton, odnosno da će personalni rezultat, kredibilnost, stručnost i iskustvo biti opredjeljujući kriteriji za izbor gradonačelnika.

(Fena)