Britanska vlada izvijestila o 53.135 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Britanska vlada izvijestila je sinoć o 53.135 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj od kako su sredinom 2020. godine počela masovna testiranja i predstavlja nagli porast u odnosu na prethodni rekord od 41.385 novozaraženih od ponedeljka.

I broj smrtnih slučajeva je najviši u posljednjih 28 dana i u utorak je iznosio 414, u odnosu na 357 u ponedeljak, a od početka pandemije je ukupno u Ujedinjenom Kraljevstvu od posljedica covida-19 umrlo 71.567 ljudi, prenosi Index.hr.

Britanija se trenutno bori s novom inačicom covida, za koju naučnici kažu da se u stanju brže širiti.

“I dalje bilježimo velik broj novozaraženih u cijeloj Velikoj Britaniji, što je izuzetno zabrinjavajuće, posebno jer su nam bolnice preopterećene”, rekla je Susan Hopkins, viša medicinska savjetnica za javno zdravstvo.

Dodala je da su neke brojke koje se odnose na porast broja slučajeva toliko visoke zbog kasnijih rezultata usljed božićnih šraznika, ali da su “uglavnom odraz stvarnog povećanja”.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock u srijedu će objaviti nove informacije o regionalnim restrikcijama povezanim s koronavirusom.

(Fena)