Cijene nafte u utorak više od 51 dolara

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 51 dolara, podstaknute pripremama SAD-a da građanima isplati veću pomoć u koronakrizi, što bi moglo poduprijeti privredni rast i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 48,14 dolara. Zastupnički dom američkog Kongresa, u kome demokrati imaju većinu, prihvatio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa i izglasao podizanje iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara. Pomoć još mora odobriti Senat, u kome većinu imaju republikanci.

“Čini se da cijene nafte podupire američko usvajanje paketa zakona o podsticajima i državnom finansiranju”, konstatuje Jeffrey Halley iz savjetodavne kuće OANDA.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost zbog mjera zatvaranja, kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa. Britanija je zbog novog soja virusa ponovo uvela ograničenja kretanja, što je uticalo na potražnju i cijene. U pojedinim dijelovima Evrope i Afrike porastao je, pak, broj zaraženih i hospitalizovanih zbog zaraze koronavirusom. Trgovci su suzdržani i u očekivanju sastanka na kojima će Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, razgovarati o ograničenju snabdijevanja. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi ublažiti rezove za 500 hiljada barela dnevno.

Rusija podržava ublažavanje rezova u februaru za dodatnih pola miliona barela dnevno, na 6,7 milion barela dnevno. Podpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je u ponedeljak da u 2021. godini očekuje pet do šest miliona barela dnevno dodatne potražnje, koja se još nije potpuno oporavila od pandemije, prenosi SEEbiz.

(Fena)