Najmlađa carica

Romy Schneider imala je 17 godina kada je prvi put igrala “Sissi” 1955. godine i svojom dječjom nevinošću ušla u srca traumatizovanih poslijeratnih Nijemaca.

Ali, sama Schneider nije baš bila zadovoljna ulogom austrijske carice i kasnije je morala pobjeći u Pariz, u zagrljaj Alaina Delona, kako bi se riješila “Sissi” i njenog staloženog imidža. Ipak – ili zbog Romy Schneider – lik Sissi i danas je jedna od izvanrednih ženskih uloga u filmovima na njemačkom jeziku, tačno 65 godina nakon objavljivanja prvog filma. I tokom ovih praznika, ponovo se našla na programu tamnošnjih televizija.

Streaming usluga Netflix sada je imenovala novu Sissi glumicu, nakon Romy Schneider.

U šestodijelnoj seriji s radnim naslovom “The Empress”, “Carica”, caricu će glumiti Devrim Lingnau (22).

To bi mogla biti zanimljiva interpretacija streaming usluge, koja u svojim produkcijama uglavnom pokušava prenijeti progresivnu sliku svijeta.

Devrim Lingnau, kćerka majke Njemice i oca Turčina, pred kamerama je od svoje 17. godine, poznata iz TV trilera i filma “Auerhaus”, trebala bi utjeloviti modernizovanu Sissi varijantu, kako navodi Netflix, nasuprot strogim normama Habsburškog dvora. Snimanje počinje u proljeće.

Nadamo se da će ova uloga donijeti više radosti i sreće Devrim Lingnau, nego što je donijala njenoj prethodnici.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)