Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin na području Foče

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Spomenka Novovića, rođenog 1966. godine u Foči ,i Borislava Pjana, rođenog 1968. godine u Foči, zaposlen kao policijski pripadnik MUP-a RS Foča, koji se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematskog napada VRS, policije i paravojnih jedinica, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilatva BiH.

Optuženi Novović, tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je nakon toga učestvovao u ubistvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u opštini Foča, u ljeto 1992. godine.

Optuženi Pjano tereti se da je  u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine, učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, učestvovao u ubistvu 6 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinioci zločina u kuću ubacili bombu a zatim kuću zapalili, zajedno sa leševima ubijenih civila.

Grupu od 11 civila, su zajedno sa još dva civila, počinioci su transportovali kamionom i odveli u zatočenje na području Foče, te su nakon toga protjerani na područje Trnova.

Takođe, optuženi Pjano tereti se da je, u avgustu 1992. godine,  uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)