Podignuta optužnica protiv Nedeljka Popovića za ratni zločin na području Mrkonjić Grada

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  Neđeljka Popovića, rođenog 1963. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjen u Pančevu, državljanin Bosne i Hercegovine i Srbije, koji se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu načelnika SJB Mrkonjić Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije-policije SJB Mrkonjić Grad, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da je u junu 1992. godine, kada je u prostorijama SJB Mrkonjić Grad, kao i u prostorijama firme “Udarnik” u mjestu Bjelajce i prostorijama firme “Zadružna trgovina” u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i maloljetnih osoba i žena, optuženi dozvoljavao pripadnicima SJB, vojnicima i drugim osobama, ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih povresda sa trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela.

Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesena su trajne i teške ozlijede.

Optuženi se tereti da nije preduzeo nužne i razumne mjere, da kao nadređena osoba spriječi počinioce u počinjenju ubojstva i teškog zlostavljanja civila, te iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa preduzeo da se počinioci procesuiraju i kazne za počinjene zločine.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, među kojima i žrtava i oštećenih, te prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(NovaSloboda.ba)