U eMTeeM stiglo još jedno priznanje

U Mostarski teatar mladih i Centar za dramski odgoj na kraju godine iz Zagreba, iz Hrvatskog centra za dramski odgoj, stiglo je još jedno značajno priznanje. Naime, umjetničkom rukovodiocu eMTeeM-a Seadu Đuliću dodijeljena je Nagrada za trajan doprinos dramskom i pozorišnom odgoju za suživot i saradnju putem drame i pozorišta ostvaren višedecenijskim angažovanim stvaralačkim i pedagoškim radom u Mostarskom teatru mladih, pokretanjem festivala i edukacijskih programa, osnivanjem pozorišta i udruženja, te međunarodnim povezivanjem sa srodnim sa srodnim organizacijama u širem prostoru Jugoistočne Evrope.

U obrazloženju, između ostalog još stoji: “Posebno značajan vid životnog i profesionalnog djelovanja Seada Đulića predstavlja njegov dosljedan umjetnički, pedagoški, kulturni i politički angažman na pomirenju i stvaranju novih osnova suživota u ratom tragično podijeljenom gradu Mostaru. Aktivnostima Mostarskog teatra mladih – predstavama, edukacijama i projektima – te ličnim javnim društvenim i kulturnim djelovanjem Sead Đulić već četvrt vijeka neumorno obnavlja ‘mostove’ među različitim ‘obalama’ i razdijeljenim zajednicama vlastita gotovo razorenog zavičaja. Opredjeljujući se za dramski i pozorišni odgojni i stvaralački rad kao svoj životni poziv i izazov, posvećujući mu bez ostatka svu svoju kreativnu energiju i unoseći u nj duboko humanistička etička uvjerenja, Sead Đulić ostvario je rijetko cjelovit i dosljedan doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja u čitavom prostoru šire regije koju dijelimo”.

Komisija za nagrade i priznanja Hrvatskoga centra za dramski odgoj, radila je u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Snježana Čubrilo, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja iz Zagreba, te dr. sc. Vladimir Krušić, dramski pedagog iz Zagreba, razmotrila je pristigle nominacije i donijela odluke o dobitnicima nagrada i priznanja za 2020. godinu.

(NovaSloboda.ba)