Borell: Odluke Vijeća ministara o smještaju migranata u “Biru” moraju se provesti

Svjedoci smo ozbiljne humanitarne situacije u vezi sa migrantima u Bosni i Hercegovini. Više od 900 migranata je bez skloništa u teškim zimskim uvjetima nakon zatvaranja prihvatnog centra u Lipi. Time se dodatno pogoršava situacija u kojoj se približno 3.000 migranata nalazi bez odgovarajućeg skloništa, stoji u izjavi visokog predstavnika i podpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella u vezi situacije u oblasti migracija u Unsko-sanskom kantonu

“Vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu tešku situaciju. Prihvatni centar Bira uspostavljen uz 3,5 miliona eura vrijednu podršku EU može pružiti sklonište u toku zimskih mjeseci, kako je naglasila i komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson u svojim telefonskim pozivima sa premijerom Unsko-sanskog kantona i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odluke Vijeća ministara od 21. decembra i ponovo 31. decembra, o privremenom ponovnom otvaranju ovog centra moraju se provesti bez daljeg odlaganja.

Trenutna situacija potpuno je neprihvatljiva. EU stoga poziva vlasti u BiH na svim nivoima da se najhitnije pristupi njenom rješavanju i da zajedno rade na iznalaženju dugoročnijeg rješenja zasnovanog na zajedničkoj odgovornosti”, navodi se u izjavi visokog predstavnika i podpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

(NovaSloboda.ba)