Oružane snage BiH montiraju vojne šatore u migrantskom kampu “Lipa”

Oružane snage Bosne i Hercegovine sastava Komande logistike, te pješačke brigade OS BiH, s lokacija Livno, Sarajevo, Kiseljak, Zenica, Bijeljina, Orašje, Dubrave, Bihać, Mahovljani i Banja Luka, s ukupno 40 vozila i više od 150 pripadnika počeli su montirati vojne šatore u migrantskom kampu „Lipa“, koje bi nakon montiranja trebali predati na upotrebu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora, u četvrtak 31. decembra  Ministarstvo bezbjednosti BiH u propisanoj je proceduri dostavilo Ministarstvu odbrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom komandantu. Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo, a OS BiH pristupile izvršenju zadaće.

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH. Kao i uvijek do sada, kada različite nadležni nivoi vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaki zadatak koje pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MInistarstva odbrane BiH.

(Fena)