Lejla Tanović: Desetogodišnji trud se isplatio, nadam se plasmanu na OI u Tokiju

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović, uprkos pandemiji koronavirusa, iza sebe ima jednu od najuspješnijih sezona u karijeri. Tanović je nakon zadnjeg upisa bodova napredovala za tri mjesta na svjetskoj UCI ranking listi i sada zauzima 11. mjesto u konkurenciji najboljih biciklistkinja svijeta.

U izjavi za Fenu, mlada biciklistinja ističe da je 2020. godina bila izuzetno teška za sve sportiste, a brdski biciklizam je pogođen nakon što su se trke počele otkazivati u martu i aprilu, zatim u junu i julu, te su tada biciklisti već bili u velikoj naizvjesnosti za cijelu sezonu.

“Srećom po nas, brdski biciklizam je sport koji se održava na otvorenom i trke su, ipak, organizovane uz poštivanje epidemioloških mjera. Već krajem avgusta smo počeli voziti. Sezona je bila skraćena, ali sretni smo što se uopšte održala. Nastavili smo s treninzima i trud se na kraju isplatio”, kazala je Tanović.

Kako je kazala, UCI je donio odluku da se bodovi s državnih prvenstava upisuju nakon Nove godine, tako da očekuje dodatni skok na UCI listi, a nove bodove će tražiti na brojnim trkama u 2021. godini. 

“Ulazak među prvih deset biciklistkinja svijeta u 2021. godini bio bi nevjerovatan uspjeh. Nastupiću na što većem broju trka, već krajem januara ću se takmičiti u Španiji, a potom me očekuju trke u regionu. U planu imam nastupe na trkama Svjetskog kupa, Evropskom prvenstvu u Švicarskoj, Svjetskom prvenstvu u Italiji i nadam se da ću do maja ispuniti normu za nastup na Olimpijadi u Tokiju”, objasnila je.

Tanović je ostvarila uspjeh karijere i najbolji plasman u istoriji bosanskohercegovačkog biciklizma kada je ove godine osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u disciplini maraton u Turskoj.

“Deset godina napornog rada i truda se isplatilo na tom takmičenju. U Turskoj je bilo veoma teško doći do tog plasmana, jer smo stazu vozili četiri sata i svaka greška je značila gubljenje pozicije. Takmičarki je bilo mnogo, a tempo vožnje izuzetno jak i bilo je teško održati koncentraciju. Kada sam završila trku, nisam bila svjesna svog rezultata, a sve sam shvatila tek kada mi je trener Amar Njemčević rekao šta sam u stvari postigla. Taj ću rezultat pamtiti čitav život”, istakla je bh. sportistkinja.

Dodatni pokazatelji da je ove sezone vozila u vrhunskoj formi su osvajanje Premijer lige BiH, drugog mjesta na Costa Blanca etapnoj trci u Španiji, zatim 14. titule državne prvakinje, ali i obaranje rekorda na uspon na Biokovo u Hrvatskoj za više od 11 minuta.

Tanović naglašava da je brdski biciklizam novji sport u BiH, koji neprestano dobija na popularnosti, a tome značajan doprinos daju njeni rezultati i brdovita podneblja Bosne i Hercegovine koja pružaju najbolje uslove za bavljenje ovim sportom.

“Brdski biciklizam je razvijen u BiH. Premijer liga BiH postoji već šest godina i jako je dobro organizovana i konkurentna. U regionu imamo mnogo trka koje su pod okriljem UCI-ja. Pandemija koronavirusa i naši rezultati doprinijeli su popularizaciji ovog sporta, a uslovi koje imamo na brdima širom BiH nam daju mogućnosti da treniramo u najboljim uslovma i pripremimo se za sve izazove. Potencijal koji imamo za ovaj sport u BiH se ne može riječima objasniti”, zaključila je Tanović.

Tanović je izabrana među tri najbolje sportistkinje BiH u 2020. godinu u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a, a dobila je priznanje Olimpijskog komiteta BiH za vrhunski sportski rezultat u 2020. godini.

(Fena)