Senat poništio Trumpov veto i izglasao američki odbrambeni budžet za 2021. godinu

Kongres SAD u oba doma je ponovo izglasao odbrambeni budžet za 2021. godinu i opovrgao veto kogh je prošle sedmice na prvobitno usvojeni budžet uložio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

U vanrednom novogodišnjem zasjedanju, Predstavnički dom Kongresa ekspresno je dvotrećinskom većinom opovrgao Trumpov veto, a potom je to na isti način učinio i gornji dom Kongresa, odnosno Senat, u kome Trumpovi republikanci imaju većinu.

Kongres je tako prvi put poništio Trumpov veto na neki zakon i to na samom kraju njegovog mandata.

U donjem domu Kongresa, za poništavanje Trumpovog veta odbrambeni budžet glasala su 322 poslanika, nasuprot 87 poslanika koji su glasali protiv. U senatu je poništavanje Trumpovog veta izglasano sa 81 senatorskim glasom za i 13 glasova protiv.

Odlazeći američki predsjednik Trump je krajem prošle sedmice na Twitteru napisao kako će njegov veto u Kongresu poništiti “slabo i umorno“ republikansko rukovodstvo.

Poništavanje njegovog veta, Trump smatra sramotnim činom kukavičluka i podređivanja bogatim tehnološkim kompanijama.

Kongres je prvobitno sredinom decembra usvojio nacrt budžeta vrijedan više od 740 milijardi dolara namijenjenih za odbranu SAD-a tokom 2021. godine.

Trump je prošle sedmice poslao notu Kongresu u kome ih obavještava da ulaže predsjednički veto na nacrt Zakona o odbrambenom budžetu (NDAA) jer smatra da ne obuhvata sve ključne teme nacionalne bezbjednosti i da je oprečan njegovim bezbjedonosnim i vanjskopolitičkim prioritetima za Ameriku.

“Ovakav nacrt je poklon Kini i Rusiji“, poručio je Trump u noti poslatoj Kongresu.

Nacrt zakona NDAA vrijedan je 740,5 milijardi dolara, uključujući 635,5 milijardi dolara osnovnog budžeta za Pentagon i 69 milijardi dolara za potencijalne prekookeanske vojne operacije. Tu je i 8,9 milijardi dolara namijenjenih za troškove van okvira zakona, te 26,6 milijardi dolara koji će posredstvom Ministarstva energetike biti utrošeni za potrebe nuklearnih kapaciteta SAD-a.

Trump je tražio da se u budžet uvedu dodatne mjere protiv tehnoloških kompanij,a koje su navodno bile umiješane u izborni proces u SAD-u i bile nastrojene protiv njega i njegove kampanje.

Donald Trump se ne slaže ni s tim što zakon o finansiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga, koji su zagovarali ropstvo.

Nacrt nije u skladu ni s Trumpovim stavovima o smanjenju američke vojne prisutnosti u Njemačkoj i Južnoj Koreji, prernosi Anadolija.

(Fena)