Virtualno oživljavanje

Kompozitor Jean-Michel Jarre organizovao je jedan multimedijalni spektakl u Parizu.

Pariz je koncertom 31. decembra simbolično oživio katedralu Notre-Dame. Budući da je zgrada u aprilu 2019. godine djelimično uništena vatrom, od tada više nije dostupna široj javnosti.

Obnova će trajati godinama. Međutim, uskoro možete ponovo doživjeti Notre Dame u virtualnoj simulaciji, barem na kratko. Jean-Michel Jarre (72), francuski pionir elektronske muzike, priprema event “Welcome to the Other Side”,  “Dobrodošli na drugu stranu”, za kraj godine koji će biti prikazan na televiziji, YouTubeu i društvenim mrežama. Projekat je naručio grad Pariz i zamjenjuje tradicionalni doček Nove godine na Jelisejskim poljima, koji je zbog pandemije morao biti otkazan.

“Moj koncert iz Pariza trebao bi poslati svjetlo u mračni tunel krize s koronom”, rekao je Jarre.

U vremenima kada se ljudi moraju izolovti, bijeg u zamišljene svjetove može im pomoći.

U isto vrijeme, želja za ponovnim pronalaženjem stvarnosti je postala vrlo velika.

Notre-Dame je “oštećen kao i svi mi”. Ali, ona će se “ponovo ispraviti, baš kao i mi”. On sam može iz krize izvući pozitivne stvari: virtualni prostor nudi mu mogućnosti izražavanja koje nikada ne bi mogao primijeniti u stvarnom svijetu.

Gledalac mogu pratiti novogodišnji avatar Jarrea iz unutrašnjosti Notre-Damea. Program uključuje dijelove iz njegovog djela “Electronica” i prilagođene verzije njegovih klasika, poput “Oxygène”.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)