Biskup Palić: Moramo vjerovati da je Bog bio s našim mladima

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić poručio je u ponedeljak u Rakitnu, na ispraćaju šestoro preminulih mladih osoba u mjestu Tribistovo kraj Posušja, da ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i u svim krizama, onda moramo vjerovati da je Bog bio s mladima čiji život je prekinut u tragičnoj nesreći u novogodišnjoj noći.

Tokom svete mise, koju je započeo u 12 sati ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu za šestoro preminulih mladih ljudi, biskup Palić je kazao kako vjeruje da mladi sada gledaju Boga licem u lice.

“Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji. Pitanje, zašto, ostaće s nama dok god budemo živi. Zamolimo Boga za snagu novoga početka. Krst i tama nisu posljednje što vidimo. Rađa se svjetlost i novi svijet. Zašto prije radosti moramo pretrpjeti patnju? To je put koji vodi u vječni život”, poručio je biskup Palić.

Naglasio je kako svi okupljeni danas osjećaju svoju nemoć, pokušavajući pronaći riječi koje su sposobne izreći bol i ostaju nijemi.

“Trudimo se izreći utjehu roditeljima ovih mladih ljudi i ništa nam ne izlazi s usana. Geste suosjećanja djeluju prazno. Ova je patnja jednostavno prevelika i preteška za porodice i roditelje”, kazao je biskup Palić.

Naglasio je kako su se mnogi od nas ovih dana pitali gdje je bio Bog kada se dogodila ova tragedija.

“Bog je bio tamo. On je, takođe, sudjelovao i trpio. Sve je ovo previsoko za naš um i u ovom trenutku možda premalo za utjehu. Ali, ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i na krstu, onda mu moramo vjerovati čak i u ovoj nesreći. Niti jednog trenutka Bog nije bio daleko. Istina, ne razumijemo patnju koja je postala tako užasna stvarnost, ali ne možemo je tumačiti kao Božju odsutnost, jer tamo je Bog takođe, ponovo umro, kao u bogočovjeku Isusu, koji je čovjekom postao u djetetu u jaslama”, kazao je u svojoj propovijedi biskup Palić.

Nakon obreda ispred crkve, povorka sa šest kovčega uputila se prema grobljima u Rakitnom, gdje su pokopani Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mija Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Šestoro stradalih mladih osoba, uz obitelj, rodbinu i prijatelje, došlo je ispratiti veliki broj sugrađana, kao i mnogobrojni predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života svih nivoa.

Mirela Rezo i Stjepan Jukić, tragično preminuli u istoj nesreći, pokopani su u nedjelju u Posušju na groblju Martića križ.

U vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja u petak, 1. siječnja, u jutarnjim satima pronađeno je osam tijela mladih ljudi. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje plinom iz agregata.

(Fena)