GO HDZ Mostar: Na izborima biraju birači, a ne brojači

U medijima se mnoglo vidjeti da je Centralna izborna komisija BiH na hitnoj sjednici, održanoj 3. januara, donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ostavljena je mogućnost podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana, stoji u današnjem saopštenju GO HDZ biH Mostar.

„Sve se događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova, čime se direktno uticalo na izborni rezultat. Dok je trebalo ‘pronaći” glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, tada se nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljitu obradu izbornog materijala. Kada je to završeno, žuri se sa objavom rezultata iako do zakonskog roka ima pune dvije sedmice, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizovani kriminal“, navodi se u saopštenju.

Gradski odbor HDZBiH Mostar smatra da izborni ciklus još nije završen, niti je moguće objaviti konačne rezultate izbora, jer predmet koji je formiralo Tužilaštvo HNK još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica direktno zavisi izborni rezultat odnosno raspodjela mandata.

„Činjenica da se Centralna izborna komisija BiH proglasila nenadležnim u prigovoru HDZ BiH da je prekršen Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o isključivoj nadležnosti ove institucije, pokazuje nespremnost ove institucije da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora, a istovremeno daje odgovor na pitanje šta je bila motivacija za protivzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije. Gradski odbor HDZBiH Mostar će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači“, ističe se na kraju saođštenja GO HDZ BiH Mostar.

(NovaSloboda.ba)