Istraga o navodnom prisluškivanju predsjednika Srbije

Pokrenuta je “opsežna i detaljna istraga” o tome ko je, po čijem nalogu i s kojim ciljem prisluškivao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavili su u ponedeljak beogradski mediji, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da će se “sigurno doći” do istine.

“Istraga, koja je strogo zatvorena, traje već neko vrijeme”, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na neimenovane izvore, a Vučiću blizak tabloid “Informer” tvrdi da je Vučića “prisluškivao i tajno pratio moćan čovjek iz vrha države” i da je to “utvrdila zajednička istraga Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Bezbjedosno-informativne agencije (BIA).

“Trenutno su u toku saslušanja, na prvom mjestu pripadnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije. U nadležnosti Službe, je i provođenje elektronskog nadzora. Istražne radnje obavlja Sektor unutrašnje kontrole MUP-a”, pišu “Večernje novosti”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, 31. decembra, da je bio prisluškivan i da su  to “radili domaći”, a “nadležni organi utvrdiće jesu li povezani sa strancima“, rekao je.

Prisluškivanje šefa države “direktni je pokušaj državnog udara”, ustvrdio je Vučić.

Naveo je da je prisluškivan dugo, godinu-godinu i po i kazao da za to ima dokaze – vlastite snimljene razgovore, a vjeruje i da zna tko stoji iza toga, navode “Večernje novosti”.

Vučiću blizak tabloid “Informer” čak tvrdi da je “planiran pokušaj državnog udara spriječen u posljednjem trenutku”.

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da nadležne “službe rade na istrazi” i ustvrdio “Doći ćemo do istine, a pravosudni organi radiće svoje”.

Predsjednik Srbije “dao je policiji potpuno odriješene ruke da utvrdi punu istinu u ovom slučaju”, rekao je Vulin.

Prema Ustavu Srbije, šef države nema izvršna ovkaštenja, prenosi Hina.

(Fena)