Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -6 stepena, Bugojno -2, Livno, Zenica 0, Ivan-sedlo, Jajce 1, Drvar, Sanski Most, Tuzla 2, Bihać, Sarajevo-Bjelave 3, Grude, Mostar 4, Gradačac 7, Neum 9 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša je moguća na jugu Hercegovine i na istoku Bosne, a na planinama slab snijeg.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna tempartura vazduha od 3 do 8, na jugu do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u proteklom periodu, uz nešto povoljnije biometeorološke prilike u Bosni.

Izraženija nestabilnost na jugu i jugozapadu zemlje, kod osjetljivih osoba će uticati na lošije raspoloženje, a tegobe kod hroničnih bolesnika će se pojačati.

Tokom jutra poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, naročito u unutrašnjosti, danju ugodnije, uz blago zatopljenje.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Vidljivost je zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice: Sarajevo-Zenica, Lašva-Travnik, Kaonik-Kiseljak, Mostar-Doljani i Ključ-Sanski Most-Prijedor. Na ugažen snijeg ili poledicu upozoravamo na putnim pravcima: Kupres-Šujica, Livno-Mrkonjić Grad i Bosanski Petrovac-Drvar.

Kolovoz je pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)