Švajcarska: Počela masovna vakcinacija protiv COVID-a 19

Danas je u svim švajcarskim kantonima počela masovna vakcinacija protiv COVID-a 19.

Prve doze vakcine Pfizer/ BioNTech namijenjene su starim osobama i osoblju staračkih domova, te osobama iznad 85 godina starosti. Iste osobe će novu dozu primiti nakon 21 dan.

Početak vakcinisanja je, međutim, popraćen mnogim pitanjima i dilemama, na koje stručnjaci nemaju odgovor. Zna se da je obavezno primiti dvije doze u razmaku od tri sedmice, zatim da vakcinu neće primiti mlađi od 16 godina, trudnice i osobe alergične na neke od komponenti ove vakcine. Poznato je, također, da zaraženi mogu primiti vakcinu tek nakon tri mjeseca, te su vakcinisane osobe obavezne da se pridrzavaju osnovnih higijenskih mjera, uključujući i nošenje maske .

Zna se i na koji način djeluje ova vakcina: ubrizgavanjem genetskog materijala stvara se protein, u obliku malog eksera, koji budi imuni sistem i stvara antitijela u organizmu.

Stručnjaci nemaju odgovor na pitanje koliko dugo  je vakcinisana osoba zaštićena od virusa, što dovodi u pitanje efikasnost vakcine.

Švajcarski organi su zatvorili sve barove ,restorane, teretane, biblioteke, muzeje i kina na period od 22. decembra do 22.januara. Ipak, broj novozaraženih nema  očekivani pad, pa se dnevno bilježi od 3500 do 5000 novih zarazenih virusom.

Vlada je priznala grešku da se u ljetnim mjesecima nije pripremila za novi talas. Nova greška je nabavka manje količine vakcine od stvarnih potreba. Stoga će uskoro u jednoj firmi u kantonu Valis (Vallese) početi proizvodnja američke vakcine Moderna, na bazi 800.000 doza dnevno.

Zlatko Hodžić

(Specijlno za portal NovaSloboda.ba iz Švajcarske)