Američki magazin “JazzTimes” predstavio novi album Sinana Alimanovića

Jedan od najreferentnijih svjetskih magazina posvećenih jazz stvaralaštvu “JazzTimes”  predstavio je album bh. jazz muzičara Sinana Alimanovića “Lejla” – Sinan Alimanović International Banda, koji je u septembru u New Yorku objavila izdavačka kuća Miles High Records.

Magazin “JazzTimes” osnovan je 1970. godine, sa sjedištem u Washingtonu. Posljednjih pedeset godina, taj magazin spada u najčitanije i najrelevantnije medije koji prate najznačajnija svjetska ostvarenja iz oblasti tog pravca savremene umjetničke muzike.

Album Sinan Alimanović International Band “Lejla” (2020.) objavljen je u rubrici “New Jazz Now”. Zabilježio je svjetsku radijsku premijeru na Javnom radijskom servisu Kalifornijskog državnog univerziteta, CapRadio, sa sjedištem u Sacramentu.

Muzički urednici CapRadia koji je, inače, član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC, uvrstio je naslovnu kompoziciju “Lejla” novog albuma Sinan Alimanović International Banda, na listu “Excellence In Jazz”, a na kojoj su se našli neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Sten Getz, te savremenici kao što je Diana Krall.

Album Sinan Alimanović International Banda “Lejla” realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo  i Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS.

(Fena)