Đukanović odbio potpisati opoziv sedam crnogorskih ambasada

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je potpisati ukaz nove crnogorske vlade o opozivu sedam ambasadora te države.

“Za ovakvu odluku, svaki ozbiljan državni organ dao bi obrazloženje. Ono u ovom slučaju nedostaje. Posebno ako se uzme u obzir da se prijedlozi Vlade za opoziv sedam ambasadora, i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini sastoji od jedne rečenice – da se ambasadior opozove s dužnosti izvanrednog i ambasadora Crne Gore”, izjavio je Đukanović.

Đukanović je kazao kako bi pristajanjem da donese ukaz o razrješenju ambasadora uz obrazloženje da nisu radili u skladu s interesima države značilo da je sqglasan s “paušalnim, politikantskim i revanšističkim ocjenama”.

Dodao je kako nije neobična praksa u svijet da nakon promjene vlasti dođe do smjene određenog broja nekarijernih diplomata uz političko obrazloženje.

“Ipak, takve legitimne političke poteze nove vlasti treba preduzimati ne blateći ljude, ne urušavajući njihov moralni i profesionalni integritet”, naveo je crnogorski predsjednik, prenosi N1.

Vlada Crne Gore ranije je odlučila da opozove ambasadore Crne Gore u Kini Darka Pajovića, u Srbiji Tarzana Miloševića, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, u Italiji Sanju Vlahović, u Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića i u Njemačkoj Veru Kuliš.

(Fena)