Moguće odlaganje trke Formule 1 u Australiji i početak sezone u Bahreinu

Nova sezona Formule 1 najvjerovatnije neće početi kako je planirano trkom za Veliku nagradu Australije, pošto vlasti u toj zemlji razmatraju mogućnost odlaganja zbog pandemije koronavirusa.

Nova sezona bi trebalo da počne 21. marta trkom u Melburnu, a kako je prenio Skaj, trka će najvjerovatnije biti odložena za kasnije, zbog strogih pravila o karantinu u Melburnu.

Vlasti Viktorije navele su da se razgovara o organizaciji trke.

Prema rasporedu za ovu sezonu, druga trka je u Bahreinu 28. marta i tada bi mogla da počne sezona.

Melburn se u februaru priprema da organizuje prvi veliki sportski događaj poslije gotovo godinu dana, kada će se igrati Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu. Za sve učesnike obavezan je dvosedmični karantin, zbog čega je turnir pomjeren sa januara na februar.

Obavezan karantin bi bio i u slučaju Formule 1, a u tim okolnostima ne bi bilo moguće organizovati trku. Svi učesnici bi morali da doputuju u Melburn tri sedmice prije trke, što bi ugrozilo predsezonska testiranja koja su predviđena za period od 2. do 4. marta.

Prošla sezona počela je u julu i vozilo se 17 trka. Sedmu šampionsku titulu osvojio je vozač Mercedesa Luis Hamilton, dok je njegova ekipa sedmi uzastopni put postala šampion u konkurenciji konstruktora.