Nakon nekoliko dana odbijanja migranti u kampu “Lipa” prihvatili obrok

Migranti i izbjeglice u kampu “Lipa” prihvatili su danas obroke, nakon što su ih četiri dana odbijali nezadovoljni boravišnim uslovima na ovom lokalitetu. Volonteri Crvenog krsta već su podijelili jedan obrok i ostale životne potrepštine, a isto će ponoviti u poslijepodnevnim satima.

“Razgovarali smo s ovim ljudima i objasnili im da se intenzivno radi na poboljšanju njihovih trenutnih životnih uslova i napokon su prihvatili hranu. Takođe, dogovoreno je da se zatvore kiosci u neposrednoj blizini kampa, jer se tu izgleda dopremala i pravila hrana samo za one koji imaju novac. Naravno, tu će sada reagovati nadležni organi. Najvažnije je da su ljudi prihvatili hranu i da sada imamo mogućnost da im osiguramo dostojanstvenije uslove”. kazao je sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti i izbjeglice i dalje su frustrirani trenutnom situacijom, ali sada, ipak, s malo više optimizma

“Gladni smo i hladno nam je, tako da nismo u situaciji baš da se inatimo. Nadamo se da ćemo ove katastrofalne uslove ubrzo zamijeniti boljima, što nam je i obećano”, kazao je Ali iz Pakistana.

Vojni šatori koji su postavljeni na obližnjoj parceli i koji bi trebali poslužiti kao privremeni smještaj do potpune izgradnje i opremanja kampa, još uvijek su prazni.

Čeka se odobrenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pripremi same parcele i šatora za privremeni boravak oko 1.000 ljudi, a realizacija se očekuje svaki dan.

(Fena)