EU regulator odobrio upotrebu Modernine vakcine

Evropski regulator za lijekove odobrio je danas upotrebu vakcine Moderna protiv COVID-19, i to je druga vakcina koja je odobrena u EU, dok vlasti ubrzavaju napore za masovno vakcinisanje usred straha od prenošenja zaraznije varijante koronavirusa.

Vakcinacija 450 miliona ljudi iz Evropske unije mogla bi biti presudna za okončanje pandemije, koja je globalno usmrtila skoro 1,9 miliona ljudi.

Ovo odobrenje je uslijedilo u vrijeme dok se države utrkuju da suzbiju širenje dvije varijante virusa u Južnoj Africi i Britaniji koje su prenosivije i izazvale su nagli porast infekcija.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da je dala zeleno svjetlo za upotrebu vakcina Moderne za ljude starije od 18 godina nakon procjene podataka o kvalitetu, sigurnosti i djelotvornosti.

Posljednji korak prije nego što se može provesti davanje vakcine Moderna širom Evropske unije je odobrenje izvršnog tijela bloka, Evropske komisije, koje bi trebalo uskoro uslijediti, izvješatava Reuters.

Odluka, koja dolazi tek nešto više od godinu dana od kako je u Kini identificirano prvo izbijanje virusa, predstavlja drugo regulatorno odobrenje za Moderninu vakcinu nakon SAD i potvrđuje efikasnost nove genetske mRNA tehnologije.

Imala je efikasnost od 95 posto u ispitivanjima koja su prethodila odobrenju.

(Fena)