Osmanović: Dodik i ja smo u Haagu svjedočili o etničkom čišćenju Banja Luke

Šef Kluba poslnikaStranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da je Banja Luka „srpski grad“, jer u njoj žive uglavnom Srbi.L

“Banjaluka je bosanskohercegovački grad, grad svih njegovih stanovnika, bez obzira na etničku pripadnost. Možda Dodik i vlasti RS-a tako ne misle, ali tako je odvajkada bilo i tako ponovo mora biti. I svaki Bosanac i Hercegovac itekako ima šta da traži u Banja Luci, bez obzira šta kaže Dodik”, istakao je Osmanović.

Njegova tvrdnja da trenutno u Banja Luci žive samo Srbi, dodaje Osmanović, još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti. Uprkos sistemskom progonu, u Banjoj Luci i danas žive Bošnjaci i Hrvati i drugi, a Dodik se ponaša kao da ih nema. Po njegovoj logici, Banja Luka ne pripada Banjalučanima, čiji preci su osnovali grad i čije porodice žive tu vijekovima, samo zato što su Jevreji, Bošnjaci ili Hrvati.

“Istina je, ipak, da Srbi danas potpuno demografski dominiraju u Banjoj Luci, za razliku od prijeratnog stanja. Ali, razlog tome je što su vlasti RS-a, na čelu sa Radovanom Karadžićem, sistematskim nasiljem protjerale Bošnjake i Hrvate iz Banja Luke. Na kraju, u procesu protiv Radoslava Brđanina, smo o tome pred Haškim tribunalom svjedočili i ja i gospodin Dodik”, navodi Osmanović.

Predsjednik SNSD-a je, kako kaže, svjedočio o nasilništvu SOS jedinica Nenada Stevandića u Banja Luci, kao i o pozivima Dragana Kalinića da se nesrpsko stanovništvo fizički likvidira. Svako može pročitati presudu Brđaninu i uvjeriti se da je ona utemeljena na Dodikovim iskazima. O tome kakav je Dodik prevrtljivac, dovoljno govori činjenica da je istog tog Kalinića, koga je ocrnio u Haagu, sada zaposlio kao svog savjetnika”, zaključuje Osmanović.

(Fena)