Tužilaštvo HNK-a formiralo osam predmeta o izbornom procesu u BiH

U Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar je po zaprimljenim prijavama formirano osam predmeta vezano za izborni proces u BiH, svi su uzeti u rad i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužilaca, koji su zaduženi putem sistema za automatsku dodjelu predmeta.

U jednom formiranom predmetu navedeno Tužiteljstvo postupa po tri zaprimljene krivične prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNK, te je od nadležnog MUP-a HNK-a, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda krivičnih prijava u cilju utvrđivanja osnovane sumnje o eventualnom postojanju krivičnih djela, odnosno njihovih počinilaca, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima, saoopštilii su u četvrtak iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar.

Odlukom VSTV-a BiH od 30. septembra 2020. godine, rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašen kao prioritet u radu svakog tužilaštva u Bosni i Hercegovini.

“Monitoring nad radom tužilaštava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija OESS-a u BiH i nadležno Tužilaštvo jedno sedmično izvještava nadležni Ured Misije OESS-a u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo HNK-a najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima preduzimaju ciljano na štetu bilo koga naroda i u korist nekog političkog subjekta i smatraju da su ispod svakog nivoa pristojnosti javnog komuniciranja, te ih ovom prilikom ne žele komentarisati.

U saopštenju se ističe kako tužioci Tužilaštva HNK-a Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulisana prava i obaveze tužilaštava u BiH, te će tako raditi i ubuduće.

“Iznošenje neistina o radu Tužilaštva u cjelini i pojedinih ‘dežurnih’ tužilaca, te stajanje na stranu osuđenika, a ne pravde, vezano za izborni proces u Stocu iz 2016. godine, smatramo svojevrsnim pritiskom na profesionalan i zakonit rad, te smo mišljenja da ne doprinosi uspostavljanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, navode iz Tužilaštva.

Podsjećaju da su u slučaju izbora u Stocu iz 2016. godine podigli više optužnica protiv više optuženika i da su sve završile osuđujućim presudama, te da su po pravnim lijekovima potvrđene i na Ustavnom sudu BiH, dok se jedan predmet vodi po žalbi na Kantonalnom sudu u Mostaru.

“Sve to ukazuje na zakonitost postupanja i ispravnost donesenih odluka tužilaca ovog Tužilaštva”, stoji na kraju saopštenja.

(Fena)