Nakon nereda na Capitolu podignuto 55 optužnica, uhapšeno 90 osoba

Vršilac dužnosti američkog državnog tužioca Mike Sherwin izjavio je da će njegov ured razmotriti podizanje optužnice protiv svakoga ko je učestvovao u napadu na Kongres SAD-a i da iz toga ne izuzima ni odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sherwin kaže da je njegov ured sada optužio 55 osumnjičenika za različita krivična djela, uključujući ilegalni ulazak, napad, krađu i  oružje.

Osam osumnjičenih suočava se s optužbama za oružje. Jedan osumnjičenik imao je poluautomatsku pušku i 11 Molotovljevih koktela.

Sherwin kaže da savezni i lokalni istražioci pretražuju “stotine ljudi”, pretražuju fotografije i videoisječke na društvenim mrežama osumnjičenih za nezakonite aktivnosti. Ti ljudi biće uhapšeni što je brže moguće. Ministarstvo pravosuđa očekuje da će potraga za osumnjičenima trajati cijelu godinu, prenosi NBC.

Odjel, takođe, kaže da provjerava jesu li osjetljivi materijali ili predmeti nacionalne bezbjednosti možda ukradeni sa stolova članova Kongresa, uključujući elektronsku opremu i dokumente.

Upitan da li bi se podizanje optužnice moglo odnositi i na predsjednika, Sherwin je rekao da ne isključuje tu mogućnost.

Ranije su američke pravosudne vlasti saopštile da su “sve opcije na stolu”, uključujući optužbe za pobunu, kad je riječ o procesima protiv nasilne rulje Trumpovih pristalica, koja je napala Kongres SAD-a.

Sherwin je kazao da tužioci planiraju podići 15 optužnica za zločine, među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, te da istražioci “češljaju” mnoštvo dokaza s ciljem dodatnih optužbi.

Sherwin je rekao da je 40 optužnica već podignuto pred Višim sudom u Washingtonu.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba i da su nova hapšenja vjerovatna.

Američki tužioci iz cijele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni, čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prijenosa vlasti.

Trumpove pristalice u srijedu su upale u Kongres SAD-a, u vrijeme posebnog zasjedanja, na kome je kasnije potvrđena pobjeda kandidata demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

(Fena)