Peta žrtva nereda na Capitol Hillu: Preminuo policajac od posljedica povreda

epa08923525 Police respond on the East Front of the US Capitol after Pro-Trump protesters stormed the US Capitol, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Right-wing conservative groups are protesting against Congress counting the electoral college votes. Dozens of state and federal judges have shot down challenges to the 2020 presidential election, finding the accusations of fraud to be without merit. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Brian Sicknick, policajac koji je radio na Capitol Hillu, preminuo je od posljedica povreda koje je zadobio u srijedu naveče, kada su pristalice Donalda Trumpa upale u zgradu i prekinule zasjedanje Kongresa SAD-a, koji se sastao da potvrdi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

„Policajac Sicknick je odgovorio na nemire u srijedu u zgradi Capitola i povrijeđen je nakon što je stupio u fizičku konfrontaciju s demonstrantima“, navela je policija u saopćenju.

Policajac je po povratku u sjedište svoje jedinice doživio kolaps, nakon čega je prevezen u bolnicu.

Policija će istražiti smrt policajca, koji se pridružio osiguranju Capitola 2008. godine, rečeno je, prenio je Reuters.

Ranije, potvrđena je smrt četiri osobe u neredima, među kojima je i žena, koju su snage reda pogodile iz vatrenog oružja.

(Fena)