Indonezijski avion s više od 50 ljudi izgubio se na visini višoj od 3.000 metara

Avion indonezijske aviokompanije Sriwijaya Air, s više od 50 ljudi, izgubio je kontakt nakon što je uzletio iz prijestonice Džakarte u subotu na putu ka  gradu Pontianak u pokrajini Zapadni Kalimantan, javili su lokalni mediji.

Služba za pouzdano praćenje letova Flightradar24 saopštila je na Twitteru da se avion na letu SJ182 „izgubio na više od 10.000 stopa visine (oko 3.000 metara), otprilike četiri minute nakon uzlijetanja iz Džakarte“.

Surachman, zvaničnik  lokalne vlade, izjavio je za Kompas TV da su ribari pronašli nešto nalik na olupinu aviona u vodama sjeverno od Džakarte i da je potraga u toku. Ostali TV kanali prikazali su slike sumnjive olupine.

“Pronašli smo neke kablove, dijelove jeansa i dijelove metala u vodi”, izjavio je bezbjedonosni  zvaničnik,  Zulkifli, za CNNIndonesia.com.

Avion je 27 godina star Boeing 737-500, sudeći po detaljima registracije na Flightradar24. Avion je uzletio neposredno iza 14,30 sati po lokalnom vremenu i ubrzo nakon toga je izgubio kontakt s arerodromom, saopštili su zvaničnici za potragu i spašavanje za lokalnu televiziju.

Sriwijaya Air navodi u saopštenju da još prikuplja detaljnije informacije o avionu prije objave potpunijeg saopćenja.

Boeing 737 MAX, koji je bio u vlasništvu Indonezijske aviokompanije Lion Air, srušio se kod Džakarte krajem 2018. godine, kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade. Avion koji je danas izgubio kontakt mnogo je stariji model.

Nacionalna agencija za potragu i spašavanje Basarnas saopštila je da ne može dati trenutni komentar, prenosi Reuters.

(Fena)