Vijećnici HDZ-a, uz pomoć SNSD-a, spriječili da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika OV Stolac

Na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Opštinskog vijeća Stolac, između ostalog, biralo se  rukovodstvo, predsjednik i podpredsjednik Vijeća. Poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a nije nas posebno iznenadilo da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Opštinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja podpredsjednik Vijeća  koji dolazi iz reda hrvatskog naroda, stoji u saopštenju Kluba Bošnjaka u OV Stolac.

„Prije svega, ovde naglašavamo da suprotno uobičajenoj političkoj praksi kad se radi o ovako važnom pitanju, prethodno dogovaraju ili da se pokušaju dogovoriti,  političke stranke ili  predstavnici naroda koji participiraju u Opštinskom vijeću, takvih dogovora, niti bilo kakvih razgovora, nije bilo. Politički predstavnici Bošnjaka, svjesni važnosti dijaloga, a posebno kada se radi o ovakvim pitanjima, pokušali su uspostaviti komunikaciju s političkim predstavnicima  HDZ-ove vlasti, ali, nažalost, nikakvog odgovora nije bilo“, navodi se..

Na jučerašnjoj sjednici Opštinskog vijeća, vijećnici Bošnjaci su predložili svog kandidata, Bošnjaka, na tu značajnu funkciju. Argumenti za takav prijedlog bili su višestruki.

„Prije svega, Ustavom Federacije BiH utvrđeno je da predsjednik Opštinskog vijeća  u višenacionalnim opštinama  kakva je i opština Stolac, mora biti iz reda drugog konstitutivnog naroda u odnosu na onaj iz koga je izabran načelnik opštine. Osim toga, naš snažan argument  za takav zahtjev je i činjenica da Bošnjaci Stoca po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine  u strukturi stanovništva čine 41posto od ukupnog broja stanovnika opštine. U kontekstu navedenog argumenta koji se odnosi na sadašnju nacionalnu strukturu stanovništva, koja u svojoj osnovi preko izbornog procesa skoro u potpunosti determiniše sadašnju nacionalnu strukturu kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti u opštini Stolac, ističemo i uzrok  takvog stanja, a što je, naravno nasilni i organizovani poduhvat iz proteklog rata s osnovnom odrednicom etničkog čišćenja Bošnjaka i doseljavanjem preko 3.000 Hrvata iz Srednje Bosne na teritoriju opštine Stolac.

Međutim, vladajući HDZ ni takve argumente ne uvažava. Njima Ustav F BiH nije temelj pravnog poretka ove države. HDZ-u opštine Stolac nije dovoljno ono što su uradili Bošnjacima, svojim komšijama, u proteklom ratu, već i sada, u mirnodopskim uslovima, nastavljaju s politikom koja se temelji na neuvažavanju i diskriminaciji Bošnjaka, koristeći svoju, nasilno stvorenu brojčanu prednost u strukturi stanovnika opštine kao osnovu i instrument u izbornom procesu.

Mi. politički predstavnici Bošnjaka u Opštinskom vijeću  Stolac ćemo u narednom periodu iskoristiti sve raspoložive zakonske mehanizme kako bismo osporili ovako nezakonito donesenu odluku Opštinskog vijeća Stolac i iste pozvati na odgovornost. Isto tako, obavijestićemo sve nadležne institucije, Kancelariju Visokog predstavnika u BiH, Misiju OSCE-a u BiH, predsjednika Federacije BiH, Parlament Federacije BiH i ostale institucije o ovakvim postupcima opštinskih vlasti i vladajućeg HDZ-a.

Koristimo priliku da  još jednom naglasimo da ćemo mi, politički predstavnici Bošnjaka u Opštinskom vijeću Stolac, nastaviti s političkom borbom s krajnjim ciljem uspostavljanja ravnopravnih, na zakonu utemeljenih pariteta učešća u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti  u opštini Stolac, te u tom smislu ravnopravnosti u raspodjeli opštinskih budžetskih sredstava, apošljavanju i slično“, ističe se na kraju saopštenja Kluba Bošnjaka u OV Stolac.

(NovaSloboda.ba)