Zajedničkim naporima probijeni putevi do bjelašničkih sela, osiguran pristup stazama

Već nekoliko dana, zajedničkim naporima opštinskih službi u Trnovu, javnih i privatnih preduzeća, organizacija i građana na Bjelašnici se vodi borba s velikim snježnim nanosima, a kako bi se uspostavilo normalno funkcioniranje života na prostorima ove opštine u Kantonu Sarajevo, saopšteno je iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Snježni prekrivač koji je, prema zvaničnim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovih dana dosezao i do 169 centimetara, a ponegdje su snježni nanosi bili i značajno viši, prijetio je potpunom paralizacijom života na ovom području.

Kako bi se izbjegao takav scenarij i proglašenje stanja elementarne nepogode, odnosno, prije svega, očuvala komunikacija, nesmetano dopremanje namirnica u bjelašničkim selima, ali i pristup privrednim, turističkim kapacitetima i, posebno, skijaškim stazama na Bjelašnici, održan je sastanak predstavnika struktura opštine Trnovo, ZOI ’84, Policijske uprave Hadžići, Policijske stanice u Trnovu, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, predstavnika preduzeća i organizacija koje rade na održavanju puteva u ovom kraju, kao i drugih aktera.

Kako su potvrdili iz opštine Trnovo, zacrtani ciljevi su ostvarenim velikim naporima i zalaganjima svih aktera. Posebno je naglašena briga o lokalnom stanovništvu, ali  i posjetiocima Bjelašnice.

U tom smislu, uspostavljena je nesmetana komunikacija sa svim selima. Istovremeno i prostor platoa Babinog dola se intenzivno održava, kako bi se omogućilo funkcionisanje turizma i sportskih aktivnosti naših građana i turista.

U narednim danima, nadležne strukture najavljuju nastavak intenzivnih djelovanja kako bi se očuvale nesmetane aktivnosti na području Bjelašnice, odnosno Trnova.

Opštinske strukture zahvaljuju svim akterima koji su dali doprinos kako bi se očuvalo normalno funkcionisanje života na Bjelašnici i prostorima opštine Trnovo u ovom periodu, stoji u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)