Cijene nafte u prvoj sedmici januara skočile oko osam posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte u prvoj sedmici 2021. godine skočile su oko 8 posto, dostigavši najviše nivoe u gotovo godinu dana, što se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju i nadi trgovaca u rast potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je skočila 8,1 posto, na 55,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,7 posto, na 52,24 dolara.

Rast cijena na najviše nivoe od kraja februara prošle godine ponajviše se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno u februaru i martu u sklopu dogovora kojim se većina proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika obavezala da će nastaviti održavati dosadašnji nivo proizvodnje.

Na sastanku OPEC-a i njegovih saveznika dogovoreno je da će većina proizvođača nastaviti ograničavati proizvodnju kao i do sada, za ukupno 7,2 miliona barela dnevno.

“Preventivni saudijski potez sugeriša želju da se brane cijene i podupre tržište nafte, s obzirom na zabrinutost za potražnju koju potpiruju produžena ograničenja u Evropi”, poručili su analitičari UBS banke.

Prošle godine, OPEC+ smanjivao je proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa, a u januaru su povećali proizvodnju za pola miliona barela dnevno.

Do kraja godine, proizvodnja je trebala biti postepeno povećana za ukupno dva miliona barela dnevno, ali je Rijad uspio nagovoriti partnere da odustanu od povećanja, ukazujući na nove blokade podstaknute daljim širenjem zaraze Covid- 19.

Ograničenja mobilnosti u mnogim zemljama kako bi se zaustavilo širenje Covid-19 i dalje pritišću prodaju goriva i slabe mogućnost oporavka potražnje za energentima u prvoj polovini 2021. godine.

S druge strane, podršku cijenama pruža nada u nove podsticajne mjere u američkoj privredi.

Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji prošle sedmice, Demokratska  stranka je zadobila prednost u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Predstavničkom domu, prednost u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, među ostalim, o novim podsticajnim mjerama i povećanim ulaganjima u infrastrukturu.

Biden je poručio da će novi podsticaji, koji će iznositi više od 1.000 milijardi dolara, biti doneseni vrlo brzo nakon što stupi na dužnost.

Zahvaljujući tome, na svjetskim tržištima dionica vlada optimizam, pa su cijene dionica na Wall Streetu i još nizu berzi dostigle najviše nivoe u istoriji.

Optimizam s berzi prenio se i na naftna tržišta, dok su vijesti o daljem širenju koronavirusa i novim restriktivnim mjerama ostale u drugom planu.

Dalje kretanje cijena nafte ovisiće ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize, prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto, prenosi SEEbiz.

(Fena)