Državni poslanici razmatraju rekonstrukciju Vijeća ministara BiH

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ne čine vlast na državnom nivou, podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, naglašavajući da je u pitanju najneproduktivniji saziv, o čemu bi se poslanici trebali izjasniti na sjednici koja je počela u Sarajevu.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovim tempom, BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, navode opozicioni poslanici.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegava  donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, te prijedloga o izmjenama Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata”, kao i amandmana na Ustav BiH, kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

(Fena)