Nakon pada aviona u Javansko more, ronioci tragaju za crnim kutijama

Ronioci su raspoređeni u ponedeljak kako bi pronašli crne kutije iz putničkog aviona, koji se srušio u Javansko more nekoliko minuta nakon što je sa 62 osobe  poletio sa awerodroma Jakarta, saopštila je indonezijska mornarica.

Tragači su već pronašli dijelove aviona Sriwijaya Air Boeing 737-500, uključujući jednu od njegovih motornih turbina, i dijelove tijela nakon nesreće u subotu.

Vojska je u nedelju saopštila da su otkrivena i locirana dva signala iz crnih kutija aviona – koja se sastoje od snimača podataka o letu i snimača glasa u kokpitu.

“Jutros su naši ronioci počeli raditi na tom području”, rekao je u ponedeljak pomorski oficir viceadmiral Abdul Rasyid.

“Čistimo dijelove otpadaka (aviona) koji nam smetaju. Oni su oštri i mogli bi ugroziti ronioce”, dodao je.

Podaci snimača mogli bi pomoći istražiocima da rasvijetle uzrok nesreće. Tim za pomorsku potragu kasno u nedelju izvukao je jednu od turbina aviona, rekao je major Orri Ronsumbre.

Avion je bio na putu za Pontianak na ostrvu Borneo, a let je trebalo da traje 90 minuta. Uzrok pada nije poznat, ali podaci švedske internetske usluge Flightradar24 pokazuju da je avion iznenada usporio i brzo izgubio visinu neposredno nakon polijetanja.

Nacionalna agencija za traganje i spašavanje (Basarnas) saoštila je da je u potrazi bilo uključeno 2.600 osoba, 53 plovila i 14 aviona. Do sada je prikupljeno najmanje 16 vreća ljudskih ostataka, navodi se. Upitan o mogućnostima pronalaska preživjelih, direktor operacija Basarnas Rasman rekao je: “Pomolimo se za najbolje”.

Aviokompanija Sriwijaya Air rekla je da je let odgođen za 30 minuta zbog lošeg vremena.

(Fena)