Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Širom zemlje pada snijeg, a na jugu pada slaba kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Ivan-sedlo -6 stepeni, Bugojno, Livno i Sarajevo -3. Bihać, Drvar, Gradačac, Jajce i Tuzla -2. Banaj Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most i Zenica -1. Grude 3. Mostar i Trebinje 5. Neum 6 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Širom zemlje snijeg će padati uglavnom prije podne, a na jugu slaba kiša. Postepen prestanak padavina u drugoj polovini dana.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Temperatura vazduha većinom između -4 i 1 stepen, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne.

Poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su zbog hladnog i tmurnog vremena, praćenog padavinama.

Sa poslijepodnevnim satima biće malo ugodnije, uz djelimičnu stabilizaciju.

Preporučljivo je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Hroničnim bolesnicima problem bi mogao predstavljati i porast zagađenosti vazduha, izraženije u gradskim sredinama.

—–

BIHAMK

Otežano odvijanje saobraćaja zbog novih snježnih padavina

Iako je zbog novih snježnih padavina u BIH saobraćanje otežano, ekipe putne operative rade na terenu, pa je prohodnost većine putnih pravaca dobra i saobraća se bez posebnih zabrana. Upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na području jugozapadne Bosne jaki udari vjetra formiraju snježne nanose. Na magistralnom putu Livno-Šuica (preko prevoja Borova Glava) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na cestu. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Zbog loših vremenskih uslova obustavljen je saobraćaj od graničnog prelaza Hum/Šćepan Polje do Plužina (Crna Gora), saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)