Omeragić i Branković na Evropskom prvenstvu u brzom klizanju

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track),Tarik Omeragić i Edin Branković, putuju 16. jauara u Gdanjsk (Poljska), gdje će, od 22. do 24. januara, nastupiti na ISU Evropskom prvenstvu, u disciplinama 500,1000 i 1500 m.

Zbog pandemije, naši reprezentativci nisu imali niti jedan nastup od Evropskog prvenstva sa početka 2020.godinwe, kada je u Debrecenu (Mađarska), Tarik Omeragić osvojio 14. mjesto, što je ujedno i najbolji plasman za BiH u brzom klizanju na evropskim i svjetskim prvenstvima. Ovaj dobar rezultat omogućio je Savezu klizačkih sportova BiH da u Poljsku može poslati još jednog takmičara. Ukupna situacija sa pandemijom onemogućila je naše reprezentativce da obave kvalitetno planirane pripreme za ovaj nastup u Poljskoj, koji je ujedno i prvo takmičenje u organizaciji Međunarodne klizačke unije (ISU) u ovoj klizačkoj sezoni.

“Bez obzira na sve probleme sa kojima se susreće sport u cjelini, Savez klizačkih sportova BiH, zahvaljujuci, prije svega MCP BiH, Federalnom Ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, uspio je obezbijediti sredstva da Tarik i Edin otputuju u Gdanjsk, gdje će u konkurenciji najboljih brzoklizača Evrope pokušati ostvariti što bolji rezultat”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)