Pelosi: Predstavnički dom danas nastavlja sa koracima za opoziv Trumpa

Trumpa, potvrdila je juče predsjednica Nancy Pelosi u pismu demokratskim poslanicima.

Pelosi je napisala da će u ponedeljak ujutro podnijeti rezoluciju kojom se poziva podpredsjednik Mike Pence “da sazove i mobiliše vladu kako bi aktivirao 25. amandman, kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za izvršavanje dužnosti svog ureda”.

“Pozivamo podpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata. A mi ćemo nastaviti s iznošenjem zakona o opozivu”, rekla je predsjednica Predstavničkog doma, prenosi dpa. 

Potvrdila je da će djelovati što prije kako bi zaštitili Ustav i demokratiju, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju i jednom i drugom.

Ranije u nedelju, američki senator Pat Toomey, republikanac iz Pennsylvanije, pridružio se sve većem broju poslanika koji pozivaju predsjednika da podnese ostavku nakon nasilja u Washingtonu u srijedu prošle sedmice.

Govoreći za “Meet the Press”, Toomey je rekao da bi za zemlju bilo najbolje da Trump “podnese ostavku i ode što prije”.

Samo je još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski s Aljaske, na sličan način zatražila Trumpovu ostavku nakon događaja u srijedu, u kome su Trumpove pristalice napale Capitol Hill. Predsjednica Doma Nancy Pelosi najavila je da bi Dom mogao započeti postupak opoziva već danas.

David Cicilline, demokratski predstavnik s Rhode Islanda, rekao je za “Meet the Press” da u ponedeljak planira predstaviti članke o opozivu zbog podsticanja na pobunu i da u tom naumu ima više od 200 pristalica u Domu.

(Fena)