Rukometaši Veleža treći na Handball Cup 2021 „Turnir prijateljstva“ u Zenici.

Rukometni klub Velež, sa selekcijom (U-16 ), na  Handball Cupu 2021 u Zenici zauzeo je treće mjesto. Oni su u grupnoj fazi takmičenja, osvojili  2. mjesto na tabeli i tako izborili plasman u polufinale. Mostarci su pobjedom nad Bosnom iz Visokog rezultatom 19:12 (8:6) okončali turnir Zenica Handball Cup 2021 i tako osvojili 3. mjesto u konkurenciji U-16 selekcija.

Ako se u obzir uzme činjenica da, do ovog turnira, nisu imali praktično skoro godinu dana takmičarskih utakmica, onda je uspjeh još veći. Zasluženo je savladana ekipa visočke Bosne. Bio je to duel koji je od početka usmjeren u pravcu koji je odgovarao Mostarcima, što je na kraju rezultiralo visokom pobjedom. Kod Veleža, najefikasniji su bili Nurković i Krpo, a kod Visočana Zečević i Huseljić.

U četiri utakmice, tokom dva dana turnira, Mostarci su ubilježili dvije pobjede (zenički Čelik i Bosna iz Visokog) i dva poraza (Čelik Junior iz Zenice i Konjuh iz Živinica). Ukupna gol razlika je 71:75. Najefikasniji igrač Veleža na turniru je bio Narcis Nurković sa 16 golova. Sa 11 postignutih golova pratio ga je Haris Fajić, dok su po 10 golova postigli Samed Krpo i Benjamin Zuhrić.

Zenica Handball Cup 2021 „Turnir prijateljstva“ je jedan od najpopularnijih omladinskih turnira u našoj zemlji, a ove godine imao je svoje 11. izdanje. Riječ je o sada već dugoj tradiciji okupljanja ekipa ne samo iz BiH već i iz regiona, koje na njemu predstavljaju svoje omladinske selekcije. Na njemu je, osim brojnih bh.klubova, do sada učestvovao niz respektabilnih rukometnih klubova iz regiona, poput Nexea iz Našica, Krim Olimpije iz Ljubljane, Bjelovara, Crvenke,..Turnir okupi nekoliko stotina mladih rukometaša, ali ove godine, zbog pandemije virusa Covid – 19, sve se odvijalo u limitiranim uslovima. Zbog toga nije bilo ekipa iz inostranstva. Međutim i bez toga, riječ je o odličnom turniru, koji na jednom mjestu, u tri različite uzrasne kategorije, okupi veći broj klubova iz BiH.

Emir Krpo(NovaSloboda.ba)