Slovenski policijski sindikat počeo s “bijelim” štrajkom

Policijski sindikat Slovenije započeo je u ponedjeljak ujutro s najavljenim štrajkom na cijeloj teritorii zemlje, a za sada nije poznato koliko će trajati.

Kako je za Slovensku tiskovnu STA rekao predsjednik sindikata Rok Cvetko, štrajk će trajati do opoziva, odnosno do zaključenja štrajkačkog sporazuma s vladom, koji bi se, smatra on, mogao postići za nekoliko dana ako vlada pokaže razumijevanje i ispuni svoje obaveze oko plata policijskih službenika.

Razlog štrajka je kršenje sporazuma iz 2018. godine, prema kome je vlada trebala plate nekih kategorija policijskih službenika povećati za dva platna razreda i tako ih izjednačiti s platama vojnika s istim ovlastima.

Sindikat, koji u policiji ima oko pet hiljada članova, tvrdi da je štrajk posljedica odluka sadašnje vlade koja je od tog sporazuma odustala.

Riječ je o tzv. bijelom štrajku, čije bi se posljedice, ako potraje, mogle osjetiti i u dužim postupcima pri ulasku u Sloveniju preko graničnih prelaza s Hrvatskom, zbog “temeljitijih” policijskih postupaka.

Kako javljaju slovenski saobraćajni servisi, vrijeme čekanja na ulazak u Sloveniju u jutarnjim je satima bilo nešto duže i čekalo se od jedan do dva sata na većim graničnim prelazima, prenosi Hina.

(Fena)