“Majski cvijet”: Nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima

Ekološko udruženje “Majski cvijet” saopštila je kako odgovor Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanskog kantona na njihov zahtjev da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode HNK-a, ukazuje da spomenuti lokalitet na rijeci Neretvi uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNK-a.

Na zahtjev Ekološkog udruženja “Majski cvijet” da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a odgovorilo je da to nije moguće učiniti jer takav registra nije uspostavljen ni na nivou Federacije, ni na nivou HNK-a.

Međutim, u odgovoru Ministarstva navodi se da je lokalitet Bunskih kanala – tok rijeke Neretve rješenjem iz 1970. godine proglašen zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu spomenika prirode BiH. To znači, navode iz “Majskog cvijeta”, da po sili zakona Bunski kanali nastavljaju egzistirati kao zaštićeno područje i kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNK-a.

“Odgovor Ministarstva na naš zahtjev dodatno je potvrdio činjenicu da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode, te da nije dozvoljena gradnja mini hidroelektrane na tom lokalitetu. Mi smo i do sada dokazali da su u procesu izgradnje mini hidroelektrane na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti, te je ovo samo još jedna potvrda da su naši zahtjevi opravdani”, izjavio je Oliver Arapović iz Ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

Arapović je podsjetio kako je Odjel za urbanizam Grada Mostara ranije donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, a na osnovu toga što je udruženje “Majski cvijet” dostavilo neophodnu dokumentaciju i peticiju s 5.000 potpisa građana protiv izgradnje te dvije mini hidroelektrane.

Takođe, Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom se poništava okolinskaa dozvola koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, nakon čega je investitor ponovo podnio zahtjev prema Federalnom ministarstvu okoline i turizma za izdavanje okolinske dozvole.

“Mi nastavljamo našu borbu i nadamo da će se Federalno ministarstvo prilikom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama. Iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, poručili su iz Ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

(Fena)