U Bosni oblačno, u Hercegovini djelomično vedro

Jutros je u Bosni oblačno. U Hercegovini je djelomično vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Livno -8 stepeni, Ivan-sedlo -5, Sarajevo -3, Bihać, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce i Tuzla -2, Banja Luka, Bijeljina, Sanski Most i Zenica -1, Doboj 0, Grude 1, Mostar, Neum i Trebinje 4 stepena.


Danas u Bosni oblačno vrijeme. U Hercegovini djelomično vedro.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slaba bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 6 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

Stabilno, ali i hladno vrijeme, kod osjetljivih ljudi će uzrokovati jačanje tegoba.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

Neophodno je redukovati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Sa odmicanjem dana, uz blago zatopljenje, biće malo ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, moguća poledica

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Vozače na svim dionicama savjetujemo da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)